Новини
17.02.2015
З нагоди 80-річчя від дня народження вітаємо Голову Волинської обласної Ради ветеранів війни та праці органів прокуратури

    

 
 
                                                                            
Комара Василя Миколайовича
 
Організацію ветеранів прокуратури Волинської області "Згода" створено 26 лютого 2003 року.
Очолює її Василь Комар, який 42 роки життя відав органам прокуратури Волині. "Наш командир" – і зараз любовно називають Василя Миколайовича працівники відділу нагляду за додержанням законів органами внутрішніх справ. Це до нього, досвідченого й мудрого, вони й досі йдуть за порадою. Жодного разу за 42 роки роботи не був Василь Миколайович на лікарняному, жодного разу не пішов додому раніше за підлеглих. Прокуратура ж дала йому можливість реалізуватися професійно й здобути відданих друзів на все життя.
Перше місце роботи - прокуратура Ківецівського району Волині. Василь Миколайович із посмішкою згадує одну з найскладніших на ту пору для нього кримінальних справ. В одному із сіл Ківецівського району сільські парубки жорстоко побили заїжджих солдатів. Юнаки, як завжди, не поділили сільських дівчат. За бійкою слідкувало мало не все село, а коли довелось відповідати за хуліганство, 23 місцевих свідки відмовилися давати покази. Юридична оцінка злочину, яку оприлюднив молодий помічник районного прокурора була справедливою, кваліфікованою і неупередженою. Як того вимагав Закон.
Ветеран органів прокуратури Волині Василь Комар після того працював на різних посадах: прокурором Маневицького району та молодого шахтарського м. Нововолинська. Пізніше - в прокуратурі м. Луцька та на відповідальних посадах в апараті Волинської обласної прокуратури. У складі бригади Генеральної Прокуратури України як висококваліфікований фахівець об'їздив усю Україну, був у Молдавії.
- Я ніколи, майже за 42 роки роботи, не перебував на лікарняному, в жодному разі не дозволив собі запізнитись на роботу. Бо знав: приклад з мене беруть мої підлеглі, чекає вирішення і скурпульозного опрацювання багато важливих документів, - згадує минулі роки Василь Миколайович. – Найважливішою ж вважаю свою діяльність на посаді начальника відділу нагляду за додержанням законів органами дізнання і слідчими внутрішніх справ слідчого управління прокуратури області. Адже за кожною кримінальною справою - доля певної людини, громадянина чи громадянки, чиєїсь доньки чи сина. Тому пам'ятати потрібно було не лише про справедливість чи неупередженість, а й бути ще й психологом, розуміти тонкощі людської душі.
Очоливши міліцейський відділ, Василь Комар упрягся в роботу. Довелось вчитися відповідати не тільки за себе, а й за підлеглих - різних за характером, професійною підготовкою і просто людськими якостями.
- Василь Миколайович тримав прокурорське слово, як тримають удар у боксі твердо й незворушно, - каже його учень,  Володимир Лотоцький. - За порадою в будь-якій ситуації - робочій, житейській ми звертались найперше до Комара. У нього особлива, примножена роками мудрість, багатющий життєвий досвід, знання права, процесу і унікальна здатність дипломатично залагоджувати будь-
які конфліктні ситуації. Прокурор із таким досвідом і здібностями вартий трьох посередніх працівників. Не пригадую ситуації, щоб наш командир йшов додому, залишивши на підлеглих складне і оперативне завдання. Він був з нами до кінця. Давав поради, рекомендації, вчив і переконував.
Сьогодні колишні учні Василя Миколайовича Комара обіймають поважні посади не лише в органах Прокуратури України. Олександр Піддубний, у минулому – заступник прокурора Волинської області, потім – перший заступник начальника Волинського обласного управління юстиції, Василь Балас - відомий волинський адвокат, Віктор Павлов - кандидат юридичних наук, слідчий з особливо важливих справ Генеральної Прокуратури України, Анатолій Лозовський – суддя Волинського апеляційного суду. Цей перелік можна ще продовжувати.
Неодноразово Василь Миколайович Комар як один з кращих працівників органів Прокуратури України заохочувався прокурором Волинської області, Генеральним Прокурором України, отримував подяки і цінні подарунки.
Відділ, який очолював Василь Миколайович, часто поповнювався молодими працівниками . Він плекав цей молодий "сад", як досвідчений садівник. Першим приходив на допомогу. І виходило це у нього дуже просто, по-батьківськи. До пізнього вечора світилися вікна його кабінету. Але кожен аркуш справи був ним ретельно перечитаний, перш ніж направлявся далі.
- Прокуратурі я віддав багато літ свого життя. Мені ж вона дала змогу реалізувати себе професійно, дала улюблену роботу, відданих друзів, - каже, щиро усміхаючись, Василь Миколайович. - Тому посвідчення працівника прокуратури я ношу з особливою гордістю. Адже це - справа усього мого життя. А ще я маю гарну родину: дітей, внуків, зібрав багатющу бібліотеку. Працюю й тепер - я голова ради ветеранів прокуратури Волинської області.
Отож, почуваю себе щасливою людиною.
 

кількість переглядів : 699