Новини
01.07.2015
З нагоди дня народження вітаємо Голову регіонального відділення Всеукраїнської спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури Центрального регіону України з нагляду за додержанням законів у воєнній сфері
ОНУФРІЄВА
ВОЛОДИМИРА  ФЕДОРОВИЧА
 
Відділення спілки налічує  понад 100 ветеранів війни та праці органів військової прокуратури.
Почесними членами організації є генерали М.П. Павлов, Н.Я. Дробишев, які ще за часів Великої Вітчизняної були військовими слідчими у прокуратурах дивізій, полковники Г.П. Семіхов – фронтовий льотчик, І.І. Попов був політруком роти, полковник В.Я. Сініцин – зв’язківець воєнних років.
Не можна не згадати й інших ветеранів великої Вітчизняної війни, які багато років віддали службі в органах військової прокуратури, а зараз беруть активну участь у вихованні молодого покоління військових юристів.
Час, як відомо, на місці не стоїть, поступово забираючи життя кращих із кращих. Лави військових юристів – ветеранів тієї жахливої війни –покинули, проте назавжди залишилися у пам’яті своїх послідовників Герої Радянського Союзу Михайло Радченко та Андрій Паніхідніков, фронтовики Василь Куц, Микола Коденський, Михайло Голощапов, Леонід Гревцев, Іван Навальний, Іван Пашко, Катерина Мосійчук, Іван Саленко, Віктор Шкільов, Леонід Грищенко, Леонід Данилов, Леонід Крайовий, Віктор Кись та багато інших захисників Батьківщини.
У 1994 році за ініціативою «патріарха» прокуратури заслуженого юриста України генерал-майора юстиції Михайла Павлова була створена спілка військових юристів Спілки юристів України і він став її почесним головою, нашим наставником та вчителем. Попри свій поважний вік, він приділяє багато уваги питанням життєдіяльності ветеранської організації і спілки, є редактором книги «В ім’я закону», його особиста книга Його мудрості та бадьорості духу можна лише по-доброму позаздрити.
Члени ветеранської організації беруть активну участь у виданні пам’ятних книг, де публікують свої життєві та бойові спогади. Для багатьох ветеранів оформлюється безкоштовна підписка на періодичні видання. Піклуються тут і про здоров’я ветеранів, допомагають хворим.
Традиційно День Великої Перемоги, День Захисника Вітчизни, День працівників прокуратури відзначаються разом, здебільшого на базах військових частин. Ветерани війни та військової прокуратури розповідають правду про Велику Вітчизняну, свою службу тощо. Разом з тим стало за правила вітати один одного з днем народження, а ювілеї відзначаються в урочистій обстановці з врученням квітів, вітальних адрес, подарунків та різних нагород, у тому числі і від Генерального прокурора України.
У період з 2010 по 2012 роки був відкритий оновлений музей. Раніше він розташовувався у маленькій кімнатці. Згодом, значно збільшивши кількість експонатів (зараз їх налічується понад 200 одиниць), вбуло вирішено перенести його у більш зручне місце, відповідно заздалегідь підготувавши його.
У музеї розміщено історичні матеріали про історію виникнення прокуратури на теренах України, як головного наглядового органу, документи про створення  і становлення військової прокуратури Київського військового округу. На експонатах представлено фотографії її керівників, починаючи з 20-х років ХХ століття і по сьогоднішній час.
Значне місце в експозиції музею займає інформація про роль військових прокурорів, які наглядали за законністю у військових формуваннях в період Великої Вітчизняної війни, під час локальних війн на територіях інших держав та ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Відображено тут і досвід діяльності військової прокуратури в українському миротворчому контингенті в Республіці Ірак. Загалом, музейні експонати допоможуть всім відвідувачам відстежити правонаступність поколінь, дізнатися про людей, які присвятили своє життя служінню закону і нагляду за його додержанням у військових формуваннях у різні періоди непростої історії нашої країни.
Також у 2011 році було урочисто відкрито пам’ятний знак працівникам військової прокуратури. Освятив його Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир. Зараз біля цього знаку молоді юристи складають Присягу працівника прокуратури. Крім того, тут проводяться урочисті заходи, присвячені знаменним датам, вшановуються кращі фахівці військової прокуратури тощо.
 
 
 
 
 

кількість переглядів : 563