Новини
10.07.2015
З нагоди дня народження 12 липня вітаємо Голову Закарпатської обласної Ради ветеранів війни та праці органів прокуратури
БОНДАРЕНКО
ОЛЕКСАНДРА  ЮРІЙОВИЧА
 
Спілку ветеранів війни та праці органів прокуратури Закарпатської області, до складу якої увійшли 36 членів, створено у 2012 році, очолює її Бондаренко Олександр Юрійович, який 28 років пропрацював в органах прокуратури, з яких 10 років – на посаді прокурора Закарпатської області.
Статут зазначеної організації затверджено загальними зборами 26.08.2011 року. Дана громадська організація зареєстрована в Головному управлінні юстиції в Закарпатській області 30.05.2012 року. Метою Спілки ветеранів  війни та праці органів прокуратури області є задоволення і захист законних соціальних, економічних, творчих, вікових, культурних, інших конституційних прав членів спілки.
Про ветеранів прокуратури області та на основі їх спогадів колишнім працівником, тепер пенсіонером прокуратури області Тегзою І.С. створено та видано у 2011 році книгу „На переломах. Прокуратура Закарпаття: історія і сьогодення”. У книзі основна увага акцентована на людях, які започаткували, розвивали і, вдосконалюючи, забезпечували функціонування прокуратури області.
„Уважний, проникливий погляд на якусь мить ніби заглиблюється в саму себе. Слухаючи, вслухається, чого варте мовлене слово і наскільки можна прийняти його до душі – цьому вчить і зобов’язує професія”. Це про         Лендєл Аллу Дмитрівну, жінку, яка, у 63 роки ще працювала на посаді прокурора відділу кадрів прокуратури Закарпатської області. За її словами: „Працювати треба. Кожного видно. Робота розкриває, висвічує кожного таким, яким він є.”
Згадуючи про слідство, в прокуратурі області найперше називають    Юрія Петровича Граба (1927 року народження), який віддав цій сфері  правоохоронної діяльності майже півстоліття свого життя (43 роки). На запитання „Чи не тяжко у Ваші роки?” відповідає: „Не знаю нічого тяжкого, але й нічого цікавішого, ніж слідча робота.” Його сміливо можна назвати „людиною діла”, цей ветеран у прокуратурі Виноградівського району, де довгий час працював слідчим, не просто гість, а господар, її повоєнна історія.
Із секретаря районного суду розпочала свою трудову діяльність Шевченко Лідія Дмитрівна, яка 37 років свого життя віддала органам прокуратури. Лідії Дмитрівні поряд із професійними рисами такими як знання, організованість, рішучість, інтелігентність властиві доброта, щирість і душевність. До неї ідуть за порадою і ті, хто уже зачисляє себе до ветеранів, і ті, хто лише розпочав служити Закону. Спілкування з цією шляхетною пані збагатять інтелект, досвід і знання.
Почесний працівник прокуратури України Михайло Дмитрович Фенчак завжди бажаний гість у прокуратурі області, роботі якій віддав понад 40 років свого життя. Для себе багатства не нажив, та нажив головне – повагу людей, з яким зводила його доля. Михайло Фенчак завжди керувався принципом: „можеш, вмієш – допоможи людині, не можеш – не шкодь”.
З нагоди славного ювілею – 70 річчя М.Фенчака – ветерана органів прокуратури, у 2012 році у засобах масової інформації області опублікована стаття з назвою його життєвого принципу. 
„На диво енергійна людина”, мова – про Михайла Петровича Гаврилика, який у 1963 – 1973 роках був (четвертим в історії Закарпаття) прокурором Закарпатської області. У кожного, хто хоч раз спілкувався з Михайлом Петровичем залишилася приємна згадка. Його інтелігентність, щирість, почуття гумору начисто спростовують уяву тих, котрі в прокуророві бачать лише образ закостенілого педанта, який суворо дотримується певного порядку і формалізму. Це життєлюб, якого й жорстокі умови професійної діяльності не переінакшили, а тільки утвердили в ньому вимогливість, зцементували позицію безкомпромісності. А людяність, розуміння чужої біди й потреба захистити потерпілого залишаються його особистісними рисами.
Ще в далекому 1945-му році розпочала роботу в органах прокуратури Конькова Марія Андріївна і пропрацювала майже 39 років. Марія Андріївна користується глибокою повагою серед колишніх та теперішніх працівників органів прокуратури області. Працівники органів прокуратури Закарпатської області завжди готові та раді зустрічати Марію Конькову – ветерана Великої Вітчизняної війни. 
Бажаними гостями у прокуратурі Закарпатської області є також ветерани органів прокуратури Багара Михайло Юрійович, Біловар Людмила Олексіївна, Гайдук Іван Васильович, Геревич Микола Петрович, Івашкович Іван Михайлович, Лемак Володимир Якубович, Сливич Петро Михайлович,      Чурей Василь Михайлович і ще багато інших.
Про роботу ветеранів органів прокуратури Закарпатської області яскраво свідчить Дошка ветеранів органів прокуратури, встановлена у приміщенні прокуратури області, де розміщені фотографії прокурорсько-слідчих працівників, які тривалий час працювали в органах прокуратури області. 
Прокуратурою області постійно підтримується зв’язок із первинною ветеранською організацією, склалася традиція запрошення ветеранів на урочистості з нагоди відзначення державних та професійних свят.
Здійснюється привітання  ветеранів до днів народжень та державних свят, надається допомога  в організації ювілеїв. Інформація про такі події висвітлюється на сайті прокуратури області.
Прокуратурою області також запроваджено практику залучення ветеранів до участі у навчально-методичних семінарах. Голова спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури області Бондаренко О.Ю. введений до складу комісії з відбору претендентів на стажування  та приймає активну участь у її роботі та у роботі засідань колегії прокуратури області.
 
 
 
 

кількість переглядів : 1215