Новини
16.07.2015
З нагоди дня народження вітаємо Голову Вінницької обласної Ради ветеранів війни та праці органів прокуратури
ВАСИЛЮКУ
ВОЛОДИМИРА  МАКСИМОВИЧА
 
 
Керівництво прокуратури Вінницької області, відділ роботи з кадрами, міськміжрайпрокурори постійно піклуються про ветеранів органів прокуратури, їх сім'ї, родини працівників, які втратили  працездатність у наданні їм необхідної  підтримки та допомоги у вирішенні повсякденних проблем.
Значну роль у підготовці прокурорів і слідчих до виконання ними своїх посадових обов’язків, виховання у них відданості обраній професії, необхідності цінування надбань історичного минулого та сьогодення здійснюють ветерани-пенсіонери, яких на сьогодні на території області мешкає понад 220, в тому числі 11 учасників Великої Вітчизняної війни.
З метою вшанування працівників та ветеранів органів прокуратури Вінницької області, їх особистий вагомий внесок у розбудову правової держави, зміцнення законності і правопорядку створено "Музей прокуратури Вінницької області", який є історіко - культурним, освітнім та науково-дослідним громадським закладом. Головним завданням його є збір, вивчення, збереження і використання документів, пам'яток історії створення, розвитку та діяльності органів прокуратури на Україні і на території Вінниччини.
Діяльність музею спрямована, перш за все, на підтримку і розвиток матеріальної і духовної культури поколінь працівників прокуратури. Шляхом придбання, збереження, вивчення, популяризації та експонування матеріальних свідчень про людину та її роботу, музей репрезентує документи з історії прокуратури та її творців, сприяє пізнанню місця і значення прокуратури в суспільстві різних формацій і часів, сприяє розвитку патріотичних професійних почуттів в утвердження верховенства закону, формує національну самосвідомість. Фонд музею періодично поновлюється.
Первинна організація Всеукраїнської спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури області створена 04.01.2003. Головою Ради обрано колишнього прокурора області Темченка І.Д. Свою діяльність ветеранська організація проводить у приміщенні Музею прокуратури області.
З метою оновлення роботи з ветеранами на проведеній зустрічі у травні 2012 року керівництвом прокуратури області спільно з представниками первинної ветеранської організації розроблено та визначено комплекс спільних заходів щодо покращення цієї роботи.
Турбота про колишніх працівників органів прокуратури та їх сімей проявляється постійно, зокрема, з ними підтримуються зв'язки, надається допомога у вирішенні соціально - побутових питань. Пенсіонери запрошуються на святкування державних свят, Дня Перемоги, професійного свята, виступів на семінарах тощо. З нагоди дня народження їм направляються вітальні листівки, тощо.
На урочистих заходах завжди проводиться фото та відео-зйомки, які в подальшому використовуються у засобах масової інформації, на стендах Музею прокуратури області, науково-методичних семінарах тощо. Наприклад, у травні 2012 року в обласній газеті "Вінниччина" опублікована стаття про ветерана Великої Вітчизняної війни та органів прокуратури Музику В.М. Одночасно про нього надруковано нарис в  журналі "Вісник  прокуратури".
У відділі роботи з кадрами ведеться чіткий облік інформації про кожного ветерана, а саме, зазначено його трудову діяльність у минулому, бойові та трудові заслуги, стаж роботи в органах прокуратури, домашня адреса і телефон, склад сім’ї, проблемні питання ветерана.
Особлива турбота приділяється при проходженні колишніми працівниками прокуратури медичного лікування. Так, за сприяння керівництва, відділу роботи з кадрами вишукуються можливості забезпечення їх медикаментами, у разі необхідності їм надається допомога в проведенні оперативного втручання. Зазначена увага та підтримка дає можливість пенсіонеру, ветерану органів прокуратури покращити стан здоров'я, пройти відповідний курс лікування.
З метою виховання у молодих спеціалістів почуття поваги та любові до обраної професії, ветерани органів прокуратури, ветерани Великої Вітчизняної війни, Почесні працівники прокуратури України, які мають тривалий досвід роботи, обмінюються з ними на навчальних семінарах своїми спогадами та позитивним досвідом роботи (Темченко І.Д., Краснова В.О., Музика В.М., Орленко В.Г., Дзюба А.Г. та інші).
В органах прокуратури Вінницької області на даний час є ветерани, котрі внесли значний внесок в зміцнення законності, підвищення професійності кадрів. Їх доля є не тільки прикладом відданості  прокурорській справі, але й взірцем довголіття (понад 90 років з Дня народження мають колишній прокурор слідчого відділу прокуратури області Москаленко О.П., колишній начальник відділу загального нагляду прокуратури області Краснова В.О., колишній перший заступник прокурора області Музика В.М.).
В урочистостях з нагоди Дня народження пенсіонерів та їх ювілеїв керівництво прокуратури області, голова профспілкової організації, ветерани органів прокуратури, представники органів місцевого самоврядування, правоохоронних органів, прокурори районів завжди беруть участь.
Завдяки активної участі первинної профспілкової організації прокуратури Вінницької області (голова - старший прокурор прокуратури області            Шпортун А.М.) малозабезпеченим працівникам і пенсіонерам надається грошова допомога для медичного обслуговування, допомога у забезпеченні дітей працівників путівками в оздоровчі заклади, у вирішенні інших соціально-побутових питань  тощо.
При святкуванні 67 - річниці Дня Перемоги ветеранів привітали концертною програмою школярі з Палацу дітей і юнацтва м. Вінниці, та  кожному ветерану вручено цінний подарунок.
Слід зазначити, що сюжет про ветеранів Великої Вітчизняної війни, які працювали в органах прокуратури Вінницької області, транслювалося по Вінницькому державному телебаченні, висвітлений у друкованих засобах масової інформації.
Вже після проведених урочистостей керівництвом прокуратури області для ветеранів організовано святковий стіл. На цій зустрічі ветерани розповідали про те далеке минуле, разом куштували "фронтову" солдатську кашу.
Також з нагоди професійного свята "Дня працівників прокуратури" та         20-річчя створення прокуратури України в муздрамтеатрі ім. Садовського продемонстровано документальний фільм про ветеранів та працівників органів прокуратури.
Нариси про працівників, цікаві події з життя опубліковані в книзі "Прокуратура Вінниччини: Спогади ветеранів". Там зібрані спогади ветеранів прокуратури Вінницької області про їх роботу, розкриваються завдання органів прокуратури у різні періоди діяльності, умови праці та вирішення побутових питань працівників. У виданні зібрана інформація  починаючи з 1937 року. 
Належна організація цієї роботи стала можлива насамперед завдяки спільній взаємодії між керівництвом прокуратури області, відділом роботи з кадрами, прес-службою, міськміжрайпрокурорами та профспілковим комітетом.
 
 

кількість переглядів : 689