Новини
11.01.2016
З нагоди дня народження вітаємо Голову Спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури Чернівецької області
ЮРЧИШИНА
ВАСИЛЯ  МИКОЛАЙОВИЧА
 
 
Спілка ветеранів війни і праці органів прокуратури Чернівецької області розпочала своє існування з 13 січня 2003 року. Головою спілки на той момент був обраний  Пашковський Мелетій Кіндратович.
У 2005 році керівником ветеранської організації прокуратури Чернівецької області переобрано Ніндипову Валентину Іванівну (колишнього прокурора Чернівецької області, на даний час працює начальником відділу досліджень проблем злочинності у сфері захисту конституційних прав людини і громадянина науково-дослідницького інституту НАПУ).
У 2008 році керівником Спілки ветеранів війни і праці органів прокуратури Чернівецької області став пенсіонер прокуратури, кандидат юридичних наук, доцент кафедри кримінально-правових дисциплін Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія» Юрчишин Василь Миколайович.
Згідно з рішенням зборів Спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури Чернівецької області від 22.02.2013 року вирішено здійснити державну реєстрацію Спілки. На виконання вказаного рішення 19.03.2013 року зареєстровано громадську організацію Спілка ветеранів війни та праці органів прокуратури Чернівецької області.
На даний момент ветеранська організація прокуратури області нараховує 97 ветеранів та пенсіонерів органів прокуратури області, з них 18 - продовжують плідно працювати в структурі органів прокуратури області. Із загальної кількості пенсіонерів є 3 учасники бойових дій Великої Вітчизняної Війни.
Прокуратурою області спільно з головою правління  Чернівецького обласного відділення Всеукраїнської Спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури Юрчишиним В.М. проводиться постійна робота, спрямована на підтримання зв’язків з ветеранами органів прокуратури області, надання їм необхідної підтримки та допомоги у вирішенні повсякденних проблем, а також залучення їх до виховання молодого покоління прокурорсько-слідчих працівників.
Постійно здійснюється привітання всіх пенсіонерів з нагоди днів народжень та державних свят, ветерани і діти війни забезпечуються продуктовими пайками, медикаментами, деяким надається допомога в організації ювілеїв. За пенсіонерами Великої Вітчизняної Війни постійно закріплений автотранспорт з метою надання їм допомоги у відвідуванні медичних закладів та для придбання споживчих товарів.
З метою виховання почуття поваги до старшого покоління у приміщенні прокуратури області встановлена Дошка ветеранів органів прокуратури, де розміщені фотографії прокурорсько-слідчих працівників, котрі тривалий час працювали в органах прокуратури.
 Голова правління Чернівецького обласного відділення Всеукраїнської Спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури   Юрчишин В.М. є членом комісії прокуратури області з відбору претендентів на стажування та бере активну участь у її роботі.
У 2012 році запроваджено практику участі голови правління у засіданні колегії прокуратури області, практикується залучення ветеранів до участі у проведенні науково-практичних семінарів з прокурорсько-слідчими працівниками, Школи молодого спеціаліста.
           Керівництвом прокуратури області проводяться зустрічі із представниками Спілки ветеранів війни та праці органів прокуратури Чернівецької області, на якій обговорюються питання організації роботи з ветеранами, заслуховуються побажання та пропозиції представників ветеранської організації.
З листопада 2012 року започаткувати на каналі Чернівецької обласної державної телерадіокомпанії телепрограму «Закон і Честь» про діяльність прокуратури області. Однією з постійних рубрик є розповіді про ветеранів органів прокуратури, які мають значний життєвий та професійний досвід. Репортажі  приурочуються до їх днів народжень та ювілеїв. Так, вже вийшли в телевізійний ефір програми за участю пенсіонерів органів прокуратури:  колишнього першого заступника прокурора області Поцілуйка В.М.; кандидата юридичних наук, доцента кафедри кримінально-правових наук Чернівецького факультету Національного університету «Одеська юридична академія» Юрчишина В.М.; кандидата юридичних наук, декана відокремленого структурного підрозділу «Чернівецький факультет» Національного університету «Одеська юридична академія» Сірка Б.П.
У 2010  та поточному роках за сприяння керівництва прокуратури області були видані дві книги під авторством колишнього першого заступника прокурора області Поцілуйка В.М. про діяльність прокуратури Буковини та її працівників «Розповіді про прокурора Сергія Петровича та інші оповідання» та «З архівів пам’яті».
У прокуратурі області започатковане створення бібліотеки збірок творів колишніх працівників прокуратури, спогадів ветеранів органів прокуратури, а саме 4 збірки спогадів Поцілуйка В.М.(«Інцидент у великій кімнаті, та інші оповідання - бувальщини», «Ситуація. Коротка повість із життя та оповідання – бувальщини», «Розповіді про прокурора Сергія Петровича та інші оповідання» та «З архівів пам’яті»), навчальний посібник «Прокуратура України» під авторством колишнього прокурора області Косюти М.В., 2 наукові роботи Юрчишина В.М. «Обвинувачення в судах України» і «Місце і роль прокурора у досудовому розслідуванні та їх відображення в теорії, законодавстві і практиці».
Під час стажування у старшого прокурора прокуратури області з питань правового забезпечення молоді фахівці ознайомлюються та вивчають твори й наукові праці пенсіонерів і ветеранів прокуратури області.
Безумовно, у прокуратурі Чернівецької області і надалі підтримуватимуться традиції вшанування ветеранів.
 

кількість переглядів : 633